Julkaistu Jätä kommentti

Miksi elämäntapamuutos on niin vaikeaa?

  1. Miksi elämäntapamuutos on niin vaikeaa?
  2. Miksi se vie aikaa?
  3. Miksi sitä ei voi ostaa purkissa?

Koska se harvemmin onnistuu pelkästää tiettyä ruokavaliota noudattamalla tai säännöllisellä monipuolisella liikunnalla vaan jotenkin täytyy alkaa rullat pyörimään eri tavalla myös korvien välissä eli pysyvässä muutoksessa tulee muuttua ihmisen perimmäiset arvot ja se ei tapahdu hetkessä. Se jos muutoksen onnistuminen olisi vain ravinnon ja liikunnan kurinalaista noudattamista, paino-ongelmia ei tässä pallon muotoisella planeetalla olisi niin paljon kuin nyt on. Siispä arvoihin —>

Mitä ovat arvot?

Arvot ovat kuin kiveen hakattuja vahvoja uskomuksia, joiden avulla määrittelemme asiakokonaisuuksia omassa elämässämme. Mikäli ihminen joutuu toimimaan arvojensa vastaisesti, se tuottaa hänelle henkistä pahaa oloa, kun vastaavasti omien arvojen mukainen toiminta luo hyvää oloa. Arvot tulevat vahvasti esiin yleensä  vaikeissa valintatilanteissa, joilloin ihminen joutuu pohtimaan asioiden tärkeyttä ratkaisussaan. Arvojen määritteleminen on helpompaa ulkoisen henkilön tai muun ulkoisen tekijän kanssa. Yksinään saatamme pohtiessamme ”valita” itsellemme meitä miellyttäviä arvoja, jotka eivät vastaa todellisuutta vaan toimintaamme ohjaa aivan eri arvot.

Terveellinen elämäntapamuutos vaatii perimmäisten arvojen muutosta

Elämäntapamuutoksia tehdessä esiin on tullut tyypillinen dilemma, että ihmiset arvottaa itsensä kaiken muun taakse. Monella tulee työ, perhe, koti ja ehkä vielä jokin muu asia ennen kun tulee MINÄ & MINUN HYVINVOINTI. Oman toiminnan ja kaiken onnen sekä ilon löytämisen alla kivijalkana on juuri se – sinun hyvinvointisi. Kun sinä voit hyvin, pystyt antamaan parhaat puolesi sosiaalisiin suhteisiin, jaksat ja nautit työssäsi hyvin sekä jaksaminen riittää myös muihin itseään kiinnostaviin asioihin. Monet elävät päivästä toiseen koittaen suorittaa ja selviytyä omasta arjestaan. Ajatellaan ”sitten kun tuo lapsi kasvaa isoksi niin minä teen..” tai ”sitten kun tämä työpaikalla oleva kiire vähenee niin minä aloitan..” – vastaa itsellesi rehellisesti, milloin sanoit ensimmäisen kerran itsellesi ”sitten kun työpaikalla helpottaa”? Onko siitä vuosi vai enemmän? Uskotko vielä tosissaan että, sitten kun jotain tapahtuu ja muutos tai aika itsellesi tulee tarjottimella? Lupaan sinulle: EI TULE.

nature-3089907_1920

Miksi minun hyvinvointini on tärkeää?

Mieti päivä kun olet nukkunut hyvin, miten päivä kulkee ja miltä se tuntuu? Okei ja sitten se päivä kun olet nukkunut 2h vähemmän kuin oma tarpeesi on. Millainen se on, mitä ajatuksia se aiheuttaa? Niin kuin meistä jokainen varmasti pystyy yhtymään toinen on yhtä selviytymistä ja toinen on ainakin vähemmän selviytymistä, joten hyvinvointisi pohjalla on uni. Tämä on se, mistä täytyy ensimmäisenä lähteä liikkeelle, kaikkea ei voi muuttaa kerralla, siitä kerroin edellisessä tekstissä tavoitteiden asettelussa. Seuraavaksi tulee ravinto eli se mitä ja miten syöt. Kuinka moni tunnistaa itsensä aamusta, jolloin ei syö mitään, lounaalla närppii vähän salaattia ja kun kotiin tulee koko homma lähtee aivan käsistä? Ravinnossa ratkaisee laatu, määrä ja säännöllisyys. Kokeile, niin huomaat energiatasoissasi eron. Ei mitään mediaseksikästä yberduperfitness-patukkaa, joka pelastaisi elämäsi vaan oikeaa kunnon itsetehtyä ravintoa kasviksilla tietyin väliajoin – mikä sopii kenenkin keholle ja arkeen. Vasta ja vain vasta sitten tulee liikunta. Tässä kiinnittäisin ensin huomiota yleiseen arkiaktiivisuuteen. Se on helppoa ja vaatii vaivattomimmat ponnistelut. Itse liikunnan harrastamiseen lähtisen omaan lähtötasoon ja liikuntamuodon mieltymysten mukaan suunnittelemaan muutosta.

Edelliset olivat niitä konkreettisia muutoksia, mutta arvot vaikuttavat näiden onnistumiseen. Eli jos työt menee edelle, teet niitä pitkää iltaan jää siksi liikunta väliin, ei ehdi olla lasten kanssa ja unetkin vähän jää vajaaksi. Selviydytäänkö tästä? Varmasti, en epäile. Selviydytään varmasti ”sitten kun” – ajattelulla vielä pitkäänkin. Nautitko tästä tilanteesta? Tuskin. Arvomuutos; sen sijaan oletkin läsnä lapsille, menet aikaisemmin nukkumaan ja jatkat töitä seuraavana päivänä. Työt eivät lopu tekemällä, niitä tulee aina lisää.

Miten sitten saada arvomaailma muutettua?

Se ei onnistu vain tämän tekstin lukemisella tai ihmisiä kuuntelemalla. Pitää oppia kuuntelemaan ja kysenalaistamaan itseään. Monen arvomaailman muutoksen takana on oivallus itsensä hyväksymisestä siis sillä, että pitää itsestään. Se ei tarkoita sitä, että tulisi tyytyä siihen mitä on eikä tavoitteita saisi itselleen asettaa tai itseään kehittää, mutta se miten niihin ja itseensä suhtaudutaan on hyvä muuttua. Ymmärrys siitä, että olet ihmisenä hyvä noin olit minkä näköinen, kokoinen tai kuntoinen tahansa. Se ettei oma paino arvota koko ihmisyyttäsi ja määrittele sinua. Sinä olet paljon muuta siis oikeastaan kaikkea muuta kuin vaa’an lukema! Mistä sen tiedät? Kysy. Kysy ystäviltäsi paljonko painosi sinua kiinnostaa. Kysy kumppaniltasi pitääkö hän sinusta painosi vuoksi. Kysy lapsiltasi oletko parempi äiti tai isä riippuen painostasi.

Okei ja sitten löytyy meitä, jotka emme usko muita niin kysy itseltäsi: Arvottavatko ystäväsi peilikuvan perusteella? Riippuuko oma rakkautesi kumppaniisi hänen painostaan, jos siis hän lihoisi 10kiloa enemmän rakastaisitko vähemmän? Entä lapset vaikuttaako heidän kokonsa ja näkönsä? Ei varmasti. Miksi siis kohtelet itseäsi armottomasti itseäsi soimaten? Haluatko lapsesi ajattelevan itsestään samalla tavalla kuin sinä nyt? Et varmasti, mutta niin he yleensä tulevat tekemään, sillä vanhemmilta opitaan se malli.

Tässä esimerkki siitä kun moni pohtii omaa painoaan/kokoaan. Sama kuitenkin koskee mitä teet työksesi, mitä harrastat jne. Ne eivät tee sinusta parempaa tai huonompaa ihmistä. Se määrittää, kuka sinä pohjimmiltasi olet, ei se miltä näytät tai mitä teet. Olisiko tässä riittävästi syitä alkaa muuttaa ajatteluaan itsestään ja hyväksyä itsenäsä? Entä olisko aika pysyvälle muutokselle? Aika pistää itsensä ja hyvinvointinsa etusijalle. Jotta sinä pystyisit antamaan kaiken hyvän itsestäsi muille ja asioihin joista pidät, jolloin myös itse saat myös kaiken parhaan mahdollisen nautinnon ja ilon myös takaisin. Mitä luulet, olisiko se sen arvoista?

Vastaukset kysymyksiin:

  1. Koska se vaatii tietoista pohdintaa ja aikaa pohdinnalle. Se vaatii asioiden kohtaamista, kyseenalaistamista sekä tosiasioiden myötämistä itselle. Se sisältää myös todennäköisesti välillä negatiivisten tunteiden kohtaamista ja käsittelyä, joka ei ole kivaa ja siksi me välttelemme sitä.
  2. Koska arvomaailma johtuu mieleen hakatuista vanhoista uskomuksista ja niiden muuttaminen vie aikaa uusien uskomuksien vahvistamisella sekä vanhojen kyseenalaistamisella.
  3. Koska se työ on tehtävä itse. Sitä ei voi kukaan muu tehdä puolestasi, voit saada siihen kyllä apuja muilta, mutta joudut itse tekemään tietoisen pohdiskelun. Ohjaaja ei voi synkronoida ajattelumallia sinulle, mutta hän voi esittää osuvia kysymyksiä, jotka saavat sinut itse oivaltamaan asian sinun näkökulmasta oikeaksi.

 

cropped-lion-rock.jpg

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.