Julkaistu Jätä kommentti

AUTON HUOLTO

Jokaiselle meille on itsestään selvää se, että autoja tulee välillä huoltaa. Ehkä joillekin ei ole konkreettisesti selvää se että miksi, mutta tietää kokemuksesta tai autoasiantuntijoiden puheista, että näin on. Mitä paremmin auton huolloista on pidetty kiinni, sitä paremmassa kunnossa auto yleensä on. Vastaavasti huonosti hoidetussa autossa alkaa ilmetä vikoja. Ilmastointi ei toimi, auto tökkii, pitää jotain ihme ääntä tai muuta vastaavaa. Ilman ilmastointia pystytään sinnittelemään, mutta kun auto jättää tien varteen vaihtoehtoja ei ole – auto on vietävä korjaamoon.

auto-3368094_1920

Hierontatyössäni huomaan paljon samanlaisia piirteitä ja valitettavasti yleensä jälkimmäisiä enemmän. Hoitoon tullaan kun on pakko. Silloin kun oireet ovat muuttuneet sietämättömäksi ja/tai ne ovat päivittäisiä. Parhaimmillaan asiakas on sinnitellyt päänsärkynsä kanssa kuukausia tai kuukauden aikana on ollut toistuvia migreenkohtauksia. Joitain oireita ei osa yhdistää siihen, että keho tarvitsisi huoltoa. Jalka saattaa puutua tai käsi säteillä – ”se varmaa johtuu siitä, että nukuin huonossa asennossa viime yön ja lähtee pois”. No toki tämäkin saattaa välillä ollakin mahdollista, mutta yleensä kehon tila on viety jo niin tappiin asti että jossain vaiheessa kamelin selän katkaisee pieni rutiinin muutos. Päivän oppi siis: älä tuskaile oireitasi vaan tule hierontahoitoon. Moni pohtii jälkiviisana sitä, miksei tullut aikaisemmin.

Hieronta on matalakynnyksinen tapa tsekata kehon tilaa. Mikäli hieronta auttaa, ongelma todennäköisesti johtuu lihaksista, mikä on aina hyvä ja tyypillinen uutinen esimerkiksi nivelvammojen tai hermoratahäiriöiden sijaan. Kun asiakas tulee akuutin oireen kanssa, on muistettava että harvemmin tuo oireen synty on tapahtunut päivässä vaan monesti puhutaan lähinnä vuosista. Tästä syystä ensimmäinen kerta harvemmin auttaa. Mukavaa toki olisi, että jokainen terveydenalan ammattilainen omaisi taikasauvan takataskussaan, jolla saisi vuosien kokonaisvaltaisen lihaskireyden tuosta noin loitsittua pois, mutta näin ei valitettavasti ole. Niinpä alkuun suositellaan asiakkastapauksesta riippuen lyhyttä hierontakuuria, jolla saadaan korjattua tilanne pitkäaikaisesti. Jo muutaman kerran jälkeen asikkaalla on kuin uusi keho käytössään.

buick-1400243_1920.jpg

Ensimmäisen kerran jälkeen lähes aina tulee paikat kipeeksi, kuin jyrän alle jäänyt olo – miksi? Hieronta on äärimmäisen raskas toimenpide lihaksille. Siinä tapahtuu samantyyppisiä mikrovaurioita kuin liikunnassa. Niinpä hieronnan jälkeen ei sovi mennä rasittamaan käsiteltyjä lihaksia urheilulla. Kun lihas saa uuden ärsykkeen se yleensä kipeytyy. Näin käy useasti kun kuntosaliohjelmassa tapahtuu radikaali muutos tai kun vuoden jälkeen pistää ekaa kertaa pitkästä aikaa luistimet jalkaan. Sama efekti tapahtuu ensimmäisessä hieronnassa, joten älä pelästy etteikö ensimmäisellä kerralla olisi positiivista vaikutusta kehoosi, todennäköisesti on.

Siispä loppuun pieni toive: huollathan kehoasi vähintään yhtä hyvin kuin autoasi? Auton pystyy aina vaihtamaan, mutta kehosta ei pystytä toistaiseksi sanomaan samaa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.