Julkaistu Jätä kommentti

Uudenvuodenlupaus

Paras uudenvuodenlupaus on sellainen mikä toteutuu ja joka keskittyy olennaiseen eli on jollain tavalla oikeasti merkittävä. Uudenvuoden lupaukset noudattaa hyvin pitkälti sitä tavoitetta, että oltaisiin tai tehtäisiin jotain asioita paremmin kuin edellisenä vuonna. Kuitenkin valitettavaa on, että monet meistä tahkoo epärealistisia tavoitteita ensimmäiset 4-6 viikkoa kunnes paluu entiseen sinetöityy. Miten voisimme välttää tämän sudenkuopan?

Oli iso tavoitteesi / lupauksesi mikä tahansa, mene isompaa kuvaa kohti askel kerrallaan. Aloita jostain todella pienestä. Tee sellainen tavoite, joka saattaa tuntua alkuun jopa naurettavan helpolta. Eli sen sijaan, että yrität ahtaa täysin uutta arkeesi tai käytökseesi, yritätkin tehdä vain pienen nyanssin. Toistat sitä toimintatapaa seuraavat 365 päivää, mikäli tavoitteesi vaatii päivittäisen toiston tai 52 viikkoa. mikäli se on jaettavissa ennemminkin viikoille. Niinpä. Se naurettavan helppo tavoite onkin oikea saavutus, kun pystyt toteuttamaan sen systemaattisesti läpi vuoden. Mikä parasta, jos olet onnistunut pitämään kiinni siitä vuoden se tapa seuraa mitä todennäköisesti automaattisesti seuraavan vuoden, parhaimmillaan koko elämän.

Mitä hyvinvoinnin edistämiseen liittyviä pieniä tavoitteita voisi olla? Ja miten niissä pystyisi säilyttämään motivaation? Alta löydät esimerkkejä, joita voit lainata sellaisenaan.

Motivaatio ei ole stabiilitila ja niinpä joskus ei huvita. Mikä tahansa tavoitteesi on, joskus ei huvita vaikka juuri nyt kokisit äärimmäisen vahvaa motivaatiota muutokselle. Olennaista siinä kohtaan kun sinua ei huvita, palaa alkuun ja pohdi, miksi alunperin lähdit hakemaan muutosta? Lisäksi kannattaa palauttaa kokonaiskuva mieleen tavoitteissa.

Tavoitteen asettelu: määritä se lähtötilanteeseen nähden sopivaksi, tarkasta realistiset resurssisi ja tee siitä konkreettinen. Resurssiksi muodostuu monella suurimmaksi osaksi aika, mutta niitä voivat olla myös omat henkiset voimavarat, talous, ympäristö jne. Resurssit tulisi olla sellaiset, että tavoite on mahdollinen saavuttaa. Tässä voi käyttää halutessaan SWOT-analyysia, jossa listataan tavoitetta tarkastella omat vahvuudet, heikkoudet sekä ulkoa tulevat uhat ja mahdollisuudet.

Realistoituja tavoite esimerkkejä

 1. ”Pidän joka päivä yhden 15 minuutin taukojumpan, päätetyön ohella”
  – Liian kova tavoite sellaiselle, joka ei pidä taukojumppaa koskaan. Parempi olisi vaikka 2 x viikossa (Huom, määrittele päivä ja kellonaika tavoiteeseesi), 5-10 minuuttia. Onko se riittävä tavoite? Muutoshan on lähtötilanteeseen nähden 100% joten ehdottomasti. Viikossa se tekee 10-20 minuuttia ja kuukaudessa 40-80 minuuttia. Vuodessa 480-960 minuuttia eli mahdollisesti 16 tuntia. Kun pohdit, ettei nyt huvita, muista niskahartia päänsärkysi, mikä on kadonnut ensimmäisten viikkojesi jälkeen ja pohdi, haluatko sen takaisin?
 2. ”Haluan aloittaa kuntosaliharjoittelun ja käyn kolme kertaa viikossa salilla”
  – Mikäli olet aloittamassa harjoittelun kuntosalilla, suosittelen vahvasti harjoittelemaan alkuun kerran viikossa. Hyvällä, monipuolisella ohjelmalla tulet huomaamaan jo 5. viikon kohdalla kehitykset tuloksia. Muistuttaisin että suomalaiset terveysliikuntasuositukset suosittelevat lihaskuntoharjoittelua kaksi kertaa viikossa. Jälleen kerran viikossa läpi vuoden on 52 krt / vuodessa ja sen suorittaminen on todella hyvä saavutus. Tunnet varmasti muutoksen kehossasi.
 3. ”Haluan aloittaa lenkkeilyn. Käyn ainakin viisi kertaa viikossa”
  – Aivan älytön tavoite aloittelevalle lenkkeilijälle. Sen tulee huomaamaan viimeistään kahden kuukauden jälkeen oireissa kehossasi. Kun keho ei ole tottunut juoksulenkkeihin eikä aloituksessa kiinnitetä huomiota palautumiseen tai kehonhuoltoon on täysin varmaa että kehoon muodostuu erilaisia kiputiloja sekä mahdollisesti rasitusvammoja. Jälleen kerran 1-2 krt / viikossa maltillisella vauhdilla olisi aloittelijalle enemmän kuin koskaan.
 4. ”Jätän herkut ja syön vain terveellisesti.. Ainakin tammikuun”
  – Ravintotavoitteissa kannattaa puoltaa positiivista psykologiaa. Itseltään kieltäminen ja ”tahdonvoimalla” pusertaminen tuottaa harvemmin mitään lopullista tulosta. Kun kieltäminen loppuu tai ei huvita enää (ja se ajanjakso tulee kaikille) niin samantien palataankin alkuun rytinällä. Koita siis olla luopumatta mistään ja ajattelekin mitä voisit tuoda lisää. Hyviä ravintotavoitteita voisi olla esimerkiksi vedenjuonnin lisääminen 2-4dl tai aamupalan monipuolistaminen jollain proteiinin lähteellä
 5. ”Menen joka ilta puoli kymmeneltä nukkumaan, kun aiemmin menin puoli kaksitoista”
  – 2h muutos nukkumaan menossa, pistää rutiinit kovaan uusiksi. Kiva tavoite ja onnistuu taas ehkä viikon kaksi, mutta mitä todennäköisemmin elämä puuttuu peliin ja palauttaa lähtöruutuun. Kun tavoite on realistisempi lähtötilanteeseen nähden, rutiinit seuraavat perässä. Mitä jos menisitkin 15minuuttia maksimissaan 30minuuttia aikaisemmin nukkumaan? Voisiko jopa olla väljyyttä 15-30 minuuttia aikaisemmin jottei tarvitse ruoskia itseään epäonnistumisista. Siihen yleensä monet tavoitteet kellahtavatkin; ”epäonnistumiseen”. Niinsanottu epäonnistuminen tavoitteessa kuuluu uuden opettelun prosessiin ja tässä kohtaan meidän tulisi olla kuuntelematta korvien välistä piiskuria. Itsensä syyllistämistä kun on tarpeeksi kuunnellut, hanskat tippuu tiskiin.

Mikäli kuitenkin asetat suuremman tavoitteen itsellesi niin ohjenuora sen onnistumiselle on se, että muuta sitä tarpeen mukaan. Suuren tavoitteen asettelussa kuvittelemme optimaalista tilannetta onnistumisen kannalta. Tavoite ei alkuvaiheessa ota huomioon muuttuvia tekijöitä, sillä ulkopuolisten syiden ennustaminen on mahdotonta. Eli mikäli tavoitteen saavuttamisen aikana tulee muutos joka vaikuttaa resursseihisi (esim. aika, jaksaminen) niin muutos tulee tehdä tavoitteeseen. Usein tätä ei tehdä muutoksen kohtaamisessa vaan halutaan uppiniskaisesti pitää kiinni alkuperäisestä suunnitelmasta. Lopuksi yleensä homma hajoo käsiin ja mitään jää saavuttamatta. Tilalle jää turhaan epäonnistumisen tunne ja itsensä syyllistämistä. Toinen vaihtoehto on, että alkuperäinen tavoite viedään väkisin maaliin sellaisenaan ja siinä revitään kaikki selkänahasta eikä huomata että muut asiat elämässä kärsii tavoitteen onnistumisen nojalla. Pahimassa tapauksessa voidaan menettää jotain arvokasta.

Uusivuosi ja uudenvuodenlupaukset ovat tervetulleita. Tee itsellesi hyvä teko ja onnistu tavoitteen asettelussa sekä muuta tavoitetta tarvittaessa, niin onnistut ilolla. Oli tavoitteesi mikä tahansa, pidä huoli siitä että nautit matkasta. ”Ei se määränpään vaan se matka”.

Hype Centerin uudenvuodenlupaukset 2022

💎 Myynti- ja asiakastavoitteet muuttuivat jo alkuperäisestä kuntosalien sulun vuoksi. Olemme nuori yritys, joten tavoitteena on toistaiseksi ollut vuosittainen kasvu. Tapahtuman johdosta on kuitenkin realistisempaa pyrkiä samaan kuin edellisenä vuonna sillä joudumme paikkaamaan tammikuun menetystä koko vuoden

💎 Arvotavoitteemme on tukea mahdollisimman monen ihmisen hyvinvointia vuoden aikana

💎 Treeniboxin tavoite ensi kesänä on kuitenkin kasvu. Eritoten kasvu omatoimisten treenaajien määrässä. Tavoitteen saavuttaminen vaatii markkinointiresurssien lisäämistä. Boxin tavoitteena on myös ensimmäisen kerran, pystyä tuottamaan positiivista kassavirtaa. Edelliset kesät ovat paikanneet investoinnit.

💎 Hieronta tavoitteemme on lisätä asiakaslupauksia ja rikkoa omia ennätyksiämme. Ensimmäinen asiakaslupauksemme on, että maanantaina kun asiakas etsii vapaita aikoja, tulee meiltä löytymään vähintään yksi 45min aika samalle viikolle

💎 Toinen tavoitteemme on, että tarjoamme viikonloppuhierontaa enemmän mitä koskaan ja vähintään 42 viikonloppuna

💎 Ennätyksen rikkominen hieronta asiakasmäärissä on meidän yksi konkreettinen tavoite. Tällä hetkellä meidän ennätys on 77 hieronta asiakasta viikossa, kaipa nyt ainakin 80 hlöä / viikossa hierontaan 💪🏻

💎 Tavoitteena on Personal Trainer toiminnan kasvattaminen ja konkreettisena tavoitteena on löytää ammattitaitoinen ja tiimiin sopiva henkilö tekemään alkuun osa-aikaisesti PT-ohjauksia sekä ryhmäliikuntoja. Tärkeää olisi se että iltapainotteinen työ onnistuisi myös. Olisi mahtavaa että pystyisimme tarjoamaan kaikille halukkaille PT-ohjausta. Pitkäaikainen tavoitteemme on, että kaikki Porvoossa jotka haluavat laadukasta, terveyttä edistävää ja tieteeseen nojaavaa valmennusta hakisivat ja saisivat sen meiltä.

💎 Sisällön tuottaminen on epidemian aikana jäänyt vähiin kantimiin. Tälle vuodelle tavoitteena on tuottaa hyvinvointiin liittyvää sisältöä 12 kertaa vuoden aikana eli kerran kuukaudessa

💎 Ydintavoitteemme on taloudellinen selviytyminen vuodesta ja toiminnan jatkuminen vuodelle 2023. Keksiä luovia ratkaisuja kohdatessamme haasteita, sillä epidemia tuo varmasti vielä jotain mitä emme osaa tässä vaiheessa ennustaa

OIKEIN HYVÄÄ UUTTAVUOTTA 2022!
t. Janika, Jasmin, Emilia, Lola, Niina, Anniina ja Johan

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.