Julkaistu Jätä kommentti

Miksi valitsen, niin kuin valitsen?

Oletko törmännyt siihen, että tiedät mitä sinun kannattaisi tehdä, mutta teetkin toisin? Olet ajatellut lähteä ulos kävelemään töiden jälkeen, mutta löydätkin itsesi sohvakulmasta tiukkaan pehmusteisiin maatuneena? Tai olet päättänyt maanantaina, että nyt tällä viikolla se uusi elämä alkaa ja päätät syödä kehoasi kunnioittaen vain terveellisiä ruokia kunnes löydät itsesi pikaruokapaikan autokaistalta tai muiden herkkujen äärestä? Mistä se sitten johtuu, että tietää asiat mutta toteuttaa toisin?

vegetables-752153_1920

Tunteista. Halusit tai et, kaikki päivämme valinnat teemme tunteiden kautta. Ei ole siis kyse maagisesta itsekurista niillä henkilöillä, jotka tekevät hyvinvointia edistäviä valintoja, kyse on siitä minkälaisia ajatuksia he syöttävät tunteille. Ne ihmiset, joiden ajattelet tekevän järkiperusteilla päätökset toimivat myös tunteilla. Oletko törmännyt ihmiseen, joka pohtii pitkään, vertailee useasta eri paikasta ennen kuin ostaa halutun tuotteen? Tämäkin ihminen kuitenkin toimii tunteilla. Toiminnassa tapahtuu sellaista, että järki puhuu koko ajan tunteille. Ns. järkiperäinen ihminen todennäköisesti kokisi ahdistusta vertailemattomassa hankinnassaan. Pelkoa, epävarmuutta siitä, että tekisi huonot kaupat jos ei vertailisi. Vastaavasti kun on saatu tuotehankinnasta lopullinen päätös, ryöppyää itsevarmuuden ja tyytyväisyyden tunne. Voitto, tiedän hankkineeni hyvän ja tarpeiseeni sopivan tuotteen.  Järkiperäistä vai tunneperäistä? Vaiko järjellä ohjattua tunnetta?

Otetaan käytännön esimerkki: Olit päättänyt mennä kävelylenkille töiden jälkeen, mutta nyt sinulla on tunne ettei millään jaksa. Käyt tietoisen keskustelun itsesi kanssa siitä, mikä on tunteesi nyt ja minkälaiset ovat tunteiden vaihtoehdot parin tunnin päästä.

Vaihtoehto 1, päädyt koko illaksi sohvalle. Tunteeksi jää morkkis, syyllisyys, häpeä, itseinho, itsekriittisyys, voimattomuus, harmi jne.

Vaihtoehto 2, lähdet ulos ja huomaatkin, että hyvältähän tämä tuntuu ja tästähän itseasiassa saakin energiaa! Niin kuin aina ennenkin, kuten olet huomannut. Eipä siis tullut yllätyksenä. Tunteeksi jää ilo, tyytyväisyys, ylpeys, energisyys ja onnistumisen kokemus jne.

Tällöin olemme syöttänyt järjellä tunteille ajatuksia. Juuri tästä on tunnesäätelytaidoissa kyse. Ajatuksen pitkittämisestä ja niiden kyseenalaistamisesta. Ihmisen aivot pystyvät parempaan kuin vain omien tunteiden luomien impulssien perässä juoksemiseen hakien hetkellistä ja nopeaa tyydytystä. Ihmisen ei varsinaisesti kannata kieltää tunnetta, vaan tutkia sitä ja syöttää tunneaivoille pohdinnan arvoista ajateltavaa, josta syntyy uusi tunne.

Sinä pystyt, sinä voit, sinä osaat, sinä kykenet. Siinä hyviä ajatuksia ruokittavaksi ja tunteita sytytettäväksi. Päivän kysymys siis: MITÄ SINÄ HALUAT TUNTEA SEURAAVAKSI?

janika etusivu 2

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.