Julkaistu Jätä kommentti

Kuinka liikuntatraumoista eroon?

Joskus asiakkailla on kertynyt lapsuus- tai nuoruusajoista itselleen niin syvät negatiiviset liikuntakokemukset, että ne ohjailevat elämässään vielä kymmenien vuosienkin jälkeen. Itselleen on saattanut muodostua katkera, inhottava, ahdistava tai vihainen liikuntasuhde. Hyvä puoli tässä negatiivisessa asiassa on, että siitä voi päästä eroon, kunhan vaan jaksaa heittäytyä avoimin mielin liikunnan pariin yhä uudestaan!

Kouluissa emme ole voineet valita opettajaa tai opetustyyliä. Joidenkin vanhojen opetusmetodien käyttö liikunnan puolella on nykypäivänä huomattu olevan haitallinen nuoren ihmisen kehittyvälle liikuntasuhteelle. Siitä syystä liikuntapuolella keskustellaan yhä vilkkaasti, miten liikunnan opetusmaailmassa tulisi toimia. Näitä usealle tuttuja negatiiviseksi koettuja tilanteita ovat olleet mm. erilaiset tulokseen sidotut numerot, innostuneisuus tietyistä lajeista ja niistä suoriutuminen sekä vanhat kunnon kapteenijaot. Nyt kun olet aikuinen nämä menneet eivät tarvitse olla enää millään tavalla osa sinun liikuntaasi. Etkö usko?

Vuosien saatossa eri PT-asiakkaiden suusta kuultua:

”Vihasin aiemmin liikuntaa koska en kokenut koskaan olevani siinä hyvä”
”Olen aina ollut kaikessa liikunnassa niin huono, etten viitsinyt enää yrittää”
”Mikään liikunta ei oikein innosta, koska en oikein osaa mitään”
”Peruskoulun liikunnan opettaja ei koskaan pitänyt minusta enkä minä hänestä”
”Muistan jääneeni aina viimeiseksi kapteenijaoissa”
”Liikunnanopettajalla oli lentopallo lajitaustana, joten me sitten pelattiin vaan aika paljon lentopalloa, joten opin inhoamaan sitä”

Ikäviä kokemuksia, mutta niihin ei tarvitse jäädä, koska nyt olet sen ikäinen, että voit valita kaiken itse:

1) Voit valita sinua miellyttävän ohjaajan / valmentajan
2) Ainakin HYPE Centerillä on periaatteena pyrkiä luomaan jokaiselle asiakkaalle positiivisia liikuntakokemuksia kannustuksen ja hyvin suunniteltujen tuntien kautta, jotka sopivat taitotasosta riippumatta kaikille
3) Kenenkään ei varsinaisesti tarvitse osata mitään, siksihän siellä ollaan – treenaamassa
4) Ryhmäliikunnoissa ei jaotella asiakkaita mihinkään ryhmiin eikä leimata ketään
5) Tänä päivänä sinulla on huippu mahollisuudet kokeilla eri lajeja! Kaikkien ei tarvitse tykkää kaikesta, mutta varmasti on jokin liikuntamuoto, josta sinäkin tykkäät. Se täytyy vain uskaltaa etsiä.


Nämä samat edelliset asiakkaat kommentoivat puolen vuoden tai vuoden projektinsa jälkeen:

”Ensimmäistä kertaa koskaan koen, että olen ihan keskiverto liikkuja. Tuntuu, että osaan jotkin asiat jopa tosi hyvin”
”En ole vieläkään huippukuntoinen urheilija, mutta olen kehittynyt tämän aikana mielettömästi. Ja ehkä on turha verrata itseään urheilijaan”
”Liikunnasta on tullut minulle oma arjen henkireikä. On pakko päästä jollain tavalla liikkumaan viikon aikana, se puhdistaa pään ja antaa energiaa”
”Kuvittelin, että salilla ihmiset katsovat minua päästä varpaisiin ja tuomitsevat minut huonoksi liikkujaksi. Se oli kuitenkin vain kaikki pääni sisällä. Ryhmäliikunnassakin joutuu keskittymään niin paljon omaan tekemiseen, ettei siinä varmaan kukaan muukaan ehdi muiden touhua katsoa”
”Nyt uskallan kokeilla eri lajeja, vaikka en olisikaan niissä hyvä, tiedän ettei minun tarvitse olla. Pääasia on se, että liikun ja että se on pääsääntöisesti mukavaa. Uusi ei ole aina mukavaa, koska jotkut lajit vaatii niin paljon opettelua, että ne sujuvat”

Huomatkaa mitkä muutokset henkilöiden ajattelussa ja liikuntasuhteissa! Tästä saatte pientä ensimakua siitä, miksi tätä työtä kukaan tekee ja miksi se on niin antoisaa ohjaajallekin. Koemme vaikuttavamme asiakkaalle syntyneiden ja häntä hallitsevien uskomuksien muutoksiin. Muutamme negatiiviset uskomukset positiiviseksi voimavaraksi. And that’s the point of life.

 

 

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.