Julkaistu Jätä kommentti

Tsekkaa haastattelu, podcast ja video HYPE Centeristä lauantai Uusimaasta

Toimittaja Tanja Kuisma kävi haastattelemassaan HYPE Centerin perustajaa Janika Martinsaloa. Linkistä pääset lukemaan jutun, kattomaan videon ja kuuntelemaan podcastin

https://www.uusimaa.fi/artikkeli/719450-ex-liigapelaaja-tarttui-tilaisuuteen-eestinmaki-saa-hype-centerista-oman?fbclid=IwAR1pyjQRJKfEty9o6ax2TnCObam6jFhjCBk4CMoOakPNwwrrSVlbiS_Mzd0

 

”Ex-liigapelaaja tarttui tilaisuuteen: Eestinmäki saa Hype Centeristä oman liikuntakeskuksen Tärkeää on liikkua myös ilosta ja oman terveyden ja kunnon vuoksi, muistuttaa Hype Centerin avaava Janika Martinsalo. Liikunnanohjaajaksi Vierumäeltä valmistuva Janika Martinsalo tarttui tilaisuuteen, kun sopiva tila Eestinmäessä oli saatavilla. Hype Centerin avajaisia vietetään toivottavasti marraskuun lopussa. Tanja Kuisma PORVOO |

Porvoolainen Janika Martinsalo avaa kumppaneidensa kanssa Eestinmäen palvelukeskuksen toisessa kerroksessa marraskuussa Hype Centerin, jossa on kuntosali, hierojat, ryhmäliikuntatunteja ja ohjattua toimintaa myös lapsille. Nuori yrittäjä haluaa Hyvinvoinnin Pelikenttä Oy:n myötä tarjota Porvoonjoen länsipuolen asukkaille lähellä olevan liikuntapaikan.

– Tarpeeseen tämä tälle alueelle tulee. Porvoossa on 14 salia, joista kuusi on keskustassa, kuusi Tarmolassa ja Kevätkummussa ja loput kaksi Kokonhallilla ja Haikon kartanossa, Martinsalo toteaa.

300 porvoolaista kertoi kyselyssä, millainen Hype Centerin pitäisi olla. Toiveista erottui heti kolmen kärki.

– Siistit tilat, hyvä ilmanvaihto ja toimivat laitteet. Myös ryhmäliikuntavalikoimaan olemme peilanneet vastanneiden toiveita. Asiakkaathan sen parhaiten tietää, mitä he haluavat!

Martinsalo koki luontevaksi yrittäjäksi ryhtymisen jo hierojaopintojen aikana, mutta ei hän vielä silloin ajatellut kuntosalia perustaa.

– Kävin jo Pääskytien yläasteella yrittäjyyskurssin. Suvussa on yrittäjyyttä, mutta ehkä se on jotenkin aina ollut se mun juttu. Supersiistiä, kun saan tehdä kaiken itse! Luin syksyllä Uusimaan jutun tästä vapaana olevasta kaupan yläkerrasta ja siitä se ajatus sitten lähti.

Janika Martinsalo ajatteli yrityksen nimeä pohtiessaan hyvinvoinnin osa-alueita, kuten nukkumista, ravintoa, henkistä hyvinvointia ja liikuntaa. Hype Center on vuokrannut Eestinmäen palvelukeskuksen toisen kerroksen Ari Kupsun yritykseltä. Tilojen remontointi on vielä kesken. Kuntosali on valmis, mutta ryhmäliikuntasali, lasten ohjatun liikunnan tila, miesten ja naisten pukuhuoneet suihkuineen ja muu kiinteä kalustus on vielä rakenteilla. Martinsalo toivoo, että avajaisia päästään viettämään 30. marraskuuta.

– En uskalla vielä luvata, koska odotamme tietoa luvista.

Kuntosali on toiminnallinen tila, jossa on paljon tilaa vapaille painoille ja tarkkaan harkittuja salilaitteita, kuten ylätalja ja jalkaprässi.

– Kyykky on monelle liikunnan aloittavalle haastava liike sen teknisyyden vuoksi, joten prässi on hyvä laite jaloille alkuun. Lisäksi meiltä löytyy erilaisia aerobisia laitteita. Meillä pystyy tekemään perinteisiä istumasaleja tehokkaampaa ja monipuolisempaa liikuntaa, kun toiminnallisuus ja hyvät kuntosalilaitteet ovat yhdistettynä kuntosaliimme.

Janika Martinsalon mukaan heidän avausmaksuun sisältyy kuntosaliohjelma, joka käydään läpi pienryhmissä, että laitteet tulevat tutuiksi.

– Moni karsastaa kuntosaleja tylsänä ympäristönä, mutta kun tehdään ohjelma ja käydään se läpi, siitä voikin muodostua kiva ja innostava hengähdystuokio arkeen. Kun elimistö opetetaan ensin uusiin liikeratoihin ja aletaan tekemään liikkeitä säännöllisesti, tuloksena on parempi aerobinen ja lihaskunto.

Ryhmäliikuntatilaan mahtuu enimmillään kahdeksan henkilöä. Ryhmiä vetää Martinsalon lisäksi Jasmin Michelsson, jotka eivät tee samaa aikaan omaa treeniä, vaan kannustavat ja antavat yksilöllistä palautetta. Ryhmät kokoontuvat määrättyinä aamupäivän, iltapäivän ja illan tunteina.

– Hypetreeneissä kerrytetään lihaskuntoa, hölläystreeneissä tulee kehon ja mielen huoltoa, höökitreeneihin lähdetään hengästymään ympäröivään Eestinmäen luontoon portaille, mäkiin ja metsään, Martinsalo listaa.

– Kahdesti viikossa kokoonnutaan senioritreeneihin, jollaisia ryhmiä olen vetänyt Sipoon Söderkullassa. Ensin katsotaan kunto, sitten aloitetaan peruskunnon kartuttaminen. Etenkin jalat ja liikkuvuus ovat iän myötä tärkeitä toimia. Martinsalo miettii osallistujamääriä.

– Nyt on vielä ihan avointa, millainen on tilojen kapasiteetti ottaa vastaan. Janika Martinsalo ja Jasmin Michelsson tarjoavat myös personal trainer -palveluita. Yrityspalvelutkin kuten työhyvinvointipäivien järjestäminen on mielessä.

– Niistä on otettu yhteyttä, koska olen pitänyt luentoja ravinnosta, liikunnasta ja hyvinvoinnista, mutta ensin on saatava tämä Hype Center liikkeelle. Humpla-parkissa tarjoaa Emilia Maukkonen ohjattua toimintaa 3–8-vuotiaille lapsille.

Tilaan tulee liikunnallisia juttuja, leluja ja pelejä. Pitkälle ulkoterassille yrittäjä kaavailee soutulaittteita, joissa ulkona voi kesällä olla mukava hikoilla. Yrittäjät toivovat, että Hype Centeriin muodostuu helposti lähestyttävä yhteisö ja ryhmähenki, jolloin treenaaminenkin on stressitöntä ja hauskaa.

Tammikuussa alkaa hyperryhmä, johon voi jo ilmoittautua. Janika Martinsalon mukaan elämäntapamuutosryhmässä lähdetään miettimään hyvinvointiin vaikuttavia muutoksia muuta kautta kuin kovan itsekurin kanssa rimpuillen. Yrittäjää kiinnostaa ihmisten motivointi kannustavalla tavalla, missä vertaistuellakin on suuri painoarvo.

Suurin osa on jo kokeillut erilaisia diettejä, jotka ovat usein piiskurointia, epäonnistumista ja itsensä syyllistämistä. Tällaisia väliintulijoita tarvitaan. Liikutaan yhdessä ja keskustellaan pieniä muutoksia osaksi arkea ja rutiiniksi Sillä tavalla saadaan pysyvi arvomuutoksia omaan elämään.

Martinsalo muistuttaa, miten tärkeää on liikkua ilosta ja oman terveyden ja kunnon vuoksi.

– Hyväkuntoisena pidetään sellaista, joka harrastaa triathlonia, mutta riittää siihen vähempikin. Tärkeämpää ovat aktiivisuus arjessa, hyvä olo ja jaksaminen. Silloin motivaatio liikkumiseen säilyy. Jos on liian isot tavoitteet, käy monesti niin että innostus lopahtaa muutaman viikon jälkeen. ”

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.