Julkaistu 1 kommentti

Kohtuuttomuus on monen suomalaisen perisynti

”Luin iltasanomista, että punaviini estää sydän- ja verisuonisairauksia”

”Katsoitko lehdestä, että tummasuklaa on terveellistä?!”

Näihin ja moniin muihin ”taattuihin” lähteisiin sekä väitteisiin me suomalaiset perustamme kohtuuttoman käytön, oli oikeastaan kyse mistä tuotteesta hyvänsä. Monet asiakkaista haluavat kuulla minulta, mikä on terveellistä ja mitä kannattaa syödä. Tässä minun tulee olla tarkkana ja varovainen, sillä joskus tämä johtaa kohtuuttomuuksiin.brazil-nut-638972_1920

Jos sanon, että pähkinät ovat siitä hyviä, että niistä saa pehmeitä rasvoja sekä kasvisproteiinia – minulle tuodaan seuraavan kerran ruokapäiväkirja, jossa on syöty illalla kokonainen 200g pähkinäpussi.

Mikäli mainitsen, että kananmuna luokitellaan täydelliseksi proteiiniksi, koska siinä on aminohapot toisiinsa nähden täydellisessä suhteessa – kananmunaa löytyy useampi ja joka aterialla.

Kun kerron, että 500g kasviksia tulee syödä päivässä ja siihen lasketaan keskimääräisen omenan (200g) ja banaanin (120g) paino, syödään kolme omenaa päivässä, jotta grammat tulee täyteen.

Kaikissa näissä esimerkeissä tullaan sen asian eteen, että etsitään jotain yhtä kaikkien muiden voittavaa tuotetta, jota puputtamalla löydetään se onni ja autuus, täydellinen keho ja elämän tasapaino. Johtuneeko tämä monen fitness ruokavalion yksitoikkoisista maitorahkakokeiluista ja sen johtaneista tuloksista (anteeksi yleistys, tuskin pitää täysin paikkansa) vai haluaako joku todella syödä yhtä ja samaa tuotetta päivästä sekä ateriasta toiseen?

background-2277_1920

Tuhoan nyt teidän haaveet supertuotteesta, josta saa kaiken tarvittavan: SITÄ EI OLE OLEMASSA. Noin, nyt se on sanottu. Superfood on käsite, jossa tarkoitetaan että tuotteella on painoonsa nähden erittäin paljon ravintoaineita ja ne ovat luonnonmukaisia eli keholle tuttuja. Näiden perässä ei kannata ihan täysin vipeltää. Joskus osa superfood käyttäjistä mehuissaan kertoo goji-marjojen käytöstä ja tärkeydestä, kun samaan aikaan omat suomalaiset mustikkamarjat pesevät ulkomailtatuotetut gojit sata-nolla. Ei siis tarvitse hifistellä. Vaikka saa toki, jos niin haluaa.

Hyvinvoivan kehon ja mielen tukeva ruokavalion avaimena on monipuolisuus. Piste. Ei ole jos jokin patukka. Ei ole pelkkää maitorahkaa, avokadoa, puuroa – EI! Monipuolisuus. Siis sitä että aterialla on kaikenlaista ja melkein jokaisella aterialla jotain erilaista. Se vaatii kyllä alkuun hieman mielikuvitusta, mutta kun et joudu välttämättä itse metsästämään, kasvattamaan tai sienestämään vaan pystyt käydä rullia pitkin johdattelevan kärryn kanssa ja valikoimaan tuotteet suoraan hyllystä, niin tämä on aika simppeliä. Lisäksi säilyttäminenkin onnistuu tuotteiden kanssa ja tavaraa voi hankkia siksi kaappeihin valmiiksi. Eli se mitä tulee tehdä, on avata silmät. Katsoa mitä kaikkea muuta HeVi-osastolta löytyy kuin tomaattia tai kurottaa kättä valmisruokahyllyjen yli toiselle puolen. Sieltä aukeaa mitä todennäköisemmin aivan uusi maailma, nääs makujen maailma. Ei paha rasti ollenkaan! Kaikesta ei tarvitse edes tykätä, mutta kaikkea mistä et tiedä, on hyvä maistaa. Myös jos olet joskus jotain maistanut ja siitä on vuosia, kannattaa maistaa uudestaan – makuaistilla on mahdollisuus kehittyä.

Tämä kaikki ihan vaan, ettei tehtäisi liian vaikeeta. Monipuolisuus ei ole sama kuin monimutkaisuus. Se on hauskaa, leikkisää ja maukasta. Kokeile, et kadu. Tai jos kadut, kokeile uudestaan.

1 ajatus kohteelle “Kohtuuttomuus on monen suomalaisen perisynti

  1. Please, etkö voi suositella salmiakkia?!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.