Julkaistu Jätä kommentti

Urheiluhieronta

Kenelle?

Urheiluhieronta sopii erittäin hyvin nimestä riippumatta myös muille kuin urheilijoille. Urheiluhieronta sopii  kaiken ikäisille tavalliselle toimistotyöntekijälle kuin vanhemmalla seniorillekin. Vain tietynlaiset sairaudet / vammat saattavat olla syynä sille, ettei hieronta ole suositeltavaa. Otteet pääsääntöisesti perustuvat klassiseen hierontaan, mutta löytyy muutamia erikoisuuksia kuten penikan avaukset penikkatautisille urheilijoille ja/tai juoksijoille.

Mikä on urheiluhierojan ero tavalliseen hierojaan?

Urheiluhieroja osaa suunnitella urheilijan kannalta oikeanlaisen hoitomenetelmän, riippuen harjoitteluviikon tai -jakson rytmityksestä. Lisäksi urheiluhieroja voi toimia urheilujoukkueen hierojana ja antaa lihaksia aktivoivia ja palauttavia hoitoja juuri ennen tai urheilusuorituksen jälkeen. Urheiluhieronta on myös yksi tärkeä osa urheilijan sekä kuntoilijan kehonhuoltoa. Hieronta on lihaksia muokkavaa, joka rentouttaa ja parantaa niiden verenkiertoa ja sitä kautta aineenvaihduntaa – palautumista.

massage-2768833_1920

Urheiluhieronta on tyypillisesti vähän napakampaa kuin esimerkiksi rentouttava spa-tyyppinen hieronta. Urheiluhieroja ei kuitenkaan tavoitteellisesti pyri satuttamaan asiakasta, mutta ns. kipeitä kohtia usein löytyy. Voi ajatella, että keho antaa suoran palautteen lihaksiston tilasta – mikäli lihakset ovat todella ”jumissa”, niin se yleensä aiheuttaa enemmän kipua kuin terveet, joustavat lihakset. Lisäksi ihmiset sietävät eri tavalla kipua. Ensimmäinen kerta on yleensä kaikista ”pahin”, mutta jo seuraava kerta helpottaa, kun hieronta ei ole enää shokki lihaksille. Sinulla on oikeus sekä velvollisuus kertoa urheiluhierojallesi, mikäli kipu muuttuu sietämättömäksi. Tavoite kuitenkin on se, että vain rentoa lihasta hierotaan.

Kuinka usein hierontaa?

Se on yksilöllistä. Riippuu tavoitteistasi, rasitustyypistäsi sekä omasta kehonhuollostasi ja vielä siitä, kuinka nopeasti lihakset palautuvat hieronnasta. Monesti hierontaan tullaan, kun oireet ovat jo pahat ja hoito on ensimmäinen kerta vuoteen tai koskaan. Tällöin lihaksiin on muodostettu todennäköisesti sellaiset lihaskireydet, ettei vuoden tai vuosien ”jumia” saada pois ensimmäisellä kerralla.

Ensimmäinen kerta onkin usein lihaksille shokki, uusi ärsyke, jonka vuoksi lihakset tulevat hieronnan jälkeen kipeäksi. Samasta syystä, kun käyt ensimmäistä kertaa talvella luistelemassa, vaikka muutenkin liikkuisit, käytät lihaksia eri tavalla ja lihakset kipeytyvät. Toisen kerran jälkeen näin harvemmin käy. Useat potilaat ovat saaneet merkittäviä ja helpottavia tuloksia hierontakuurin jälkeen. Hieronta kuuria suositellaan silloin, kun oireita on ollut jo pitkään ja edellisestä hieronnasta on pitkä aika. Kuuri tarkoittaa kerran viikossa hierontaa 2-4 viikon ajan. Sen jälkeen usein ollaan saatu sellaisia tuloksia, että voidaan lähteä pidentämään väliä, sillä vain hieronnasta pois jäänti takaa monesti sen, että puolen vuoden päästä potilas on samassa jamassa kuin ennen hoitoja. Niinpä tarkoitus on hieronta välin pidentämisellä päästä pikku hiljaa ylläpitovaiheeseen. Ylläpitovaihe riippuu kaikesta omasta tekemisestää – mikä rasitttaa kehoa, kuinka itse huoltaa jne. Se väli vaihtelee potilailla 3-5 viikon välein. Tavoitteelliset urheilijat todennäköisemmin käyvät useammin.

massage-389716_1920.jpg

Urheiluhieronnan vaikutukset

Liikelaajuksien kasvu, vammojen parantumisen edistäminen, rentouttaa lihaksia ja lisää sitä kautta elastisempi, lisää aineenvaihduntaa ja parantaa verenkiertoa (sitä kautta nopeuttaa palautumista), ennaltaehkäisee rasitusvammojen syntymistä ja lihasten kireytymistä, pehmentää arpikudosta, rentouttaa ja vähentää stressiä.

 

Huolla kehoasi paremmin kuin autoasi. Auton voit aina vaihtaa, mutta samalla keholla kuljet koko elämäsi.

Urheiluhierontaa Porvoossa, Eestinmäessä Suorannantie 10 C 13, 06450 Porvoo. Koulutettu hieroja/urheiluhieroja Janika Martinsalo

Varaukset nettiajanvarauksen kautta –>

https://vello.fi/hyvinvoinninpelikentta/porvoo

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.