Julkaistu Jätä kommentti

Niin ihana dieetti

Mitä sanasta dieetti tulee ihmisille mieleen?

 • Kurinalaisuus, tiukkaa ohjelman noudattamista
 • Kieltäytymistä tietyistä tuotteista sosiaalisissa tilanteista
 • Dieetistä puhumista ja kertomista, se on nousee arjen ykköseksi, suorittamiseksi
 • Laihduttaminen

Kovin negatiivissävytteisiä asioita, luulisin. Mistä johtuu, että vaikka kuinka ”hyvän” dieetin valitsee diettivalikoimasta tulokset eivät ole pysyviä? Dieetin noudattaminen on raskasta ja se vaikuttaa yleensä negatiivisesti ympärillä oleviin ihmisiin, sillä ravinto on iso osa kulttuuriamme. Sen ympärille kätkeytyy monet tapaamiset ja ihmisten kohtaamiset ja aina jollain on niistä jotain sanottavaa sekä diettaajalla muille kerrottavaa. Dieetit ovat myös tehoton tapa laihtua pysyvästi. Laihdutusmenetelmistä kannattaa ohittaa dietit ja pyrkiä ohittamaan sana ”laihdutus” ja siirtyä heti ”painonhallintavaiheeseen”. Eli löytää tyyli, miten syödä tästä päivästä eteenpäin eikä hetkelllistä välijaksoa. Jos haluat välttämättä tälle ”dieetille” sanan, se on dieetitön dieetti.

weight-loss-2036966_1920.jpg

Ei kovin mediaseksikästä tai myyvää. Kuulostaa suorastaan tylsältä ja täysin rahkeettomalta lupaukselta. Näin kuitenkin väitän minäkin, niin ikään monien eri ravitsemusalan asiantuntijoiden sekä psykologien tapaan useisiin eri tutkimuksiin nojaten eli tämä ei ole kuitenkaan mikään mielipidekysymys. Diettaaminen päinvastoin vaikeuttaa pitkän ajan painonhallintaan. Dieettiin lähdetään suorittamaan, tietty aikaraja ja tietty tavoite. Se on kisaamista itsensä kanssa ja sääntöjen noudattamista. Kun viimeinen kisapäivä tulee, voidaan tuulettaa jes tässä ollaan ja ei kun syömään! Tästä syystä moni ihminen lihoaa helposti dieetin jälkeen takaisin lisäkilojen kera. Ajanjakso on vienyt kaikki psyykkiset voimat, ettei paluuta takaisin vanhoihin totuttuihin tapoihin voida enää pysäyttää. Ravinto oli nostettu niin ylös, kaiken muun yläpuolelle, että nyt voi löysätä. Ravinnon liiallinen tarkkailu ja arvottaminen onkin yleinen tie syömishäiriöihin.

Pelkkä ravintoasioiden perusteiden opetteleminen ja ymmärtäminen, riittää yleensä hyvään oloon sekä sopivan painon saavuttamiseen ja ennen kaikkea siinä pysymiseen. Ajatellaan, että sinulla on vuori ja vuoren huippu on tavoitteesi. Päästessäsi huipulle tuuletatko itsesi takaisin alas vai oletko nauttinut niin paljon kiipeämisestä että jatkat sitä edelleen? Siitä on kyse. Tehdä arjestaan toimivaa ja nautittavaa, jopa rakastettavaa. Ei merkitse pelkästään se, mikä on päivän tulos vaan se miten ratkaistiin yhtälö. Painonpudotus ei vaadi dieettiä, ei itsekuria / tahdonvoimaa eikä nälkää. Usko tai älä.

Ilman dieettiä painonputoaminen ei ole nopeaa. Sen ei pidä sitä ollakaan. Kestävä ja nopea painonpudotus on käytännössä katsoen mahdoton yhdistelmä. Entä mitä elämän kannalta pohdit, onko päivän tuloksella mitään merkitystä vai olisko tärkempää voida jatkuvasti hyvin ja olla energinen? Tärkeintä on nämä asiat:

 • Käytä sellaisia tuotteita, joita kehosi kestää. Älä juo maitoa, jos se saa kehosi voimaan huonosti.
 • Suunnittele ruokalusi niin, että se sopii sinun arkeesi. Aseta ravinto arvoissasi työsi edelle.
 • Tee valintoja, jotka tukevat jaksamistasi – vältä niitä jotka väsyttävät kuten sokeri ja vehnäjauhot
 • Juo vettä ja käytä runsaasti kasviksia
 • Nauti ruuasta, tee sellaisia ruokia joista pidät ja käytä sellaisia tuotteita mistä tykkäät. Tässä yltäkylläisyyden yhteiskunnassa ei ole kiveen kirjoitettu, että kaikkien tulisi syödä munakoisoa. Pärjäät hyvin elämässä ilman sitä.
 • Herkuttele herkkuhetkinä, niille on oma aikansa ja paikkansa, mutta ne eivät ole laadukas ravinnonlähde. Syö lounaalla kunnon ruokaa, pikaruoka on roskaa.
 • Jos kuitenkin oot valinnut elämäntavaksesi jonkin superdieetin ja sillä elänyt vuosia tähän asti onnellisena ja oireettomana vielä niin, ettei se vie sinulta resursseja tai vahingoita ympäristöä, niin voi olla, että ehkä se on juuri sinulle sopiva elämäntapa. Muista vain, että harvemmalle on.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.