Julkaistu Jätä kommentti

KEHUJEN JA KANNUSTUKSEN VOIMA

Milloin viimeksi kehuit puolisoa? Entä milloin annoit viimeksi positiivisen palautteen lapsellesi? Milloin annoit työkaverillesi tunnustusta hyvästä työstä?

”Sun ohjattavaksi on aivan mahtavaa tulla joka kerta, kun aina saa kehuja. Eipä paljoo missään muualla niitä tule; ei kotona vaimolta, ei työpaikalta esimieheltä, ei missään”

Tämän kaltaisia palautteita olen elämäntapamuutoksissa vastaanottanut useamman kerran. Pidempää asiaa miettineenä, tämähän on äärimmäisen surullinen tosiasia, että kuka meitä siviilielämässä oikeastaan tsemppaa ja sparraa? Kuinka monesti edes tulee kiitosta siitä, että on tehnyt kotitöitä tai että läksyt on tehty ajallaan niin kuin sovittiin? Entä sitten työkaverin hyvästä duunista? Kysymys kuulukin: MIKSI EMME KANNUSTA? Mikä siinä on että saatamme jopa ajatella positiivista palautetta mielessämme, mutta emme vie sitä perille asti? Oletammeko, että tuo ihminen kyllä tietää sen mitä ajattelen? Entä vaikka niin olisikin, mitä häviämme siinä että oletus osuukin oikeaan ja sanomme silti ääneen? Miksi pihtaamme kehuja? Siksikö ettei kenestäkään tulisi ylimielisiä? Uskommeko todella, että kehut tekevät ihmisestä ylimielesiä vai voisiko se vaan tehdä toiselle hyvän mielen? Villi veikkaus, että myös kehun antaja voi saada aika hyvä mielen.

people-3152585_1920

”Tulee niin hyvä mieli siitä, kun tuntuu siltä että on hyvä jossain kun kehut”

”Sitä jaksaa enemmän ja paremmin tehdä kun tsemppaat”

”Usko itseensä olisi loppunut jo kauan sitten, mutta kun sä jaksat mua tsempata niin sitä itsekin alkaa uskoa itseensä ja omiin kykyihin”

”Ylitän aina itseni näissä treeneissä, kun kannustat vieressä”

Tällaisia ovat palautteet mitä kehuista on mm. tullut. Ovatko ne kenenkään mielestä ylimielisiä? Eivät minusta. Nämä tulee ohjaustatilanteissa, mutta nämä ovat täysin rinnastettavissa muihinkin tilanteisiin. Huomaatteko miten ne vaikuttavat ihmismieleen? Sellaiset asiat kun: ”alan uskomaan omiin kykyihini” tai ”jaksan enemmän” tai ”ylitän itseni kun kannustat” ovat mielestäni aika isoja asioita, mitä voit saada kehuilla aikaan. Haluatko siis että kumppanisi, lapsesi tai työkaveri tekisi niin? Uskoisi itseensä, jaksaisi paremmin ja ylittäisi itsensä? Tässä sulle työkalu siihen. Lisäksi lupaan, että jokaisesta kehusta saat myös itsellesi hyvän mielen. Win-win, kaikki voittaa.

Keskity siihen; anna kehu kumppanillesi, ystävällesi ja lapsellesi. Me tarvitsemme tsemppiä toisilta. Kehu jää mieleen ja piristää aina kun se palaa ajatuksiin eli vaikutus ei ole vain siinä hetkessä vaan myös tulevassa. Sano ne positiiviset asiat mitä sinulla on mielessä. Jaa iloa, niin saat sitä myös itsellesi.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.