Julkaistu Jätä kommentti

Muutoksen vaiheet ja boostaus

Nyt kun tammikuu lähenee loppua, osalla uudenvuoden lupauksista alkaa katoamaan vauhti ja motivaatio on vaikea säilyttää. Mihin on kadonnut tai hiipumassa se alku vuoden boosti? Miten yhtäkkiä yks jos toinen este tulee hyviin ravintovalintojen eteen tai kuntoilu estyy niin, ettei sille ole enää aikaa? Mistä on kyse?

Muutos ei ole suoraviivaista vaan muutos tapahtuu dynaamisesti vaiheesta toiseen. Se  tarkoittaa sitä, että muutoksen edistyessä tai jatkumossa voi tapahtua edestakaisin liikettä tai se voi pysähtyä. Jotta voi edetä seuraavaan vaiheeseen, on päästävä yli muutosta haittaavista tai sen estävistä tekijöistä. Eri vaiheet sisältävät samankaltaisuuksia häiritsevissä tekijöissä. Käyttäytymisvaihemallin (kuva) avulla voidaan pohtia henkilön muutoksen tilannetta, jonka avulla pystytään todennäköisemmin löytämään sopivat toimintatavat muutoksen edistämisen tai säilyttämisen kannalta. Vastaavasti väärillä valinnoilla voidaan vaikuttaa henkilön käyttäytymisenmuutokseen päinvastaiseen suuntaan. Siksi on hyvä tiedostaa henkilön, ryhmän tai väestön muutosvaiheen tunnistaminen on tärkeää tulosten kannalta. (Vuori 2003, 71.)

Muutosvaihemalli1

(Kuva 1. EPSHP / D2D, 09/2006)

Tätä teoriaa pystyt hyödyntämään myös itse tunnistamalla, missä kohtaan olet menossa. Entä mihin suuntaan sinä haluat mennä? Jokainen on varmasti huomannut, että motivaatio ei ole stabiili. Vaikka kyse olisi itselleen erittäin kiinnostavasta asiasta, motivaatio vaihtelee. Sillä hetkellä kun motivaatio hiipuu, on hyvä muistuttaa itseään omista tavoitteista, ennen kaikkea palata siihen miksi lähti tavotteensa perään alunperin. Intopiukeena ei kukaan ihminen, ei urheilijakaan joka kerta lähde treeneihin, mutta silti lähtee, sillä tavoite on kirkkaana mielessä ja se pitää liikkeessä.

Mitkä asiat motivaatioosi vaikuttaa? Mikä lisäisi sitä? Liikuntaa esimerkkinä käyttäen, toimisiko joku seuraavista; Motivoisiko treenikaveri? Tai oma valmentaja? Uudet treenivaatteet? Soittolistan uudistaminen? Uusi lenkkipolku? Sykemittarin tai muun mittauslaitteen käyttö? Kuntosaliohjelman uudistaminen? Kaikki keinot ovat sallittuja!

Repsahdus. Jos et ole vielä siihen törmännyt muutosta tehdessäsi voin luvata, että se on edessäsi. Se on osa muutosprosessia ja kuuluu siihen. Olennaista repsahduksen kohdalla on sen tunnistaminen ja siihen reagoiminen. Kun huomaat ja pystyt todeta, että tässä on viikko kaks menty vanhoilla tavoilla – älä pelästy. Pyri pääsemään itsesi syyttelyn ja voivottelun yli, sillä sinä päätät, miten jatkat tästä eteenpäin. Palaatko vanhoihin tapoihin pysyvästi vai jatkatko muutosprosessiasi eteenpäin – päätös on sinun. Jos olet repsahdus vaiheessa -nouse pystyy. Jos se on vasta edessä, valmistaudu henkisesti, jotta tunnistat sen ja pystyt reagoimaan nopeammin.

stickies-2764648_1920.png

Hyvinvoinnin Pelikenttä toivottaa tsemppiä kaikille muutoksia tekeville, you can do it!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.